Izaberite stranicu

Aromaterapija

Aromaterapija je podsticaj tela na fizicke mentalne i duhovne ravnoteze i sveukupan sklad organizma. Mnoge biljke u sebi kriju cudesnu tajnu iz koj eje proistekla jedna posebna disciplina aromaterapija koja se jos uvek izucava, i pored blagodeti nije toliko zazivela. U svim svojim delovima biljke cuvaju etericna ulja, tajo da ih mozemo naci u listovima, korenu, plodovima, stablu.. Jos od davnina je poznato koriscenje etericnih ulja, stari Egipcani su pravili od njih mirise i lekove.Oni su proizvodnju mirisa povezivali sa religijom, pridruzujuci svakom od svojih Bogova po jedan miris. I svestenici su u postupku mumifikacije koristili etarska ulja.Moderna aromaterapija pocinje od rada francuskog hemicara Renea Morisa Gatefosa koji je 1920. godine otkrio lekovita svojstva lavandinog ulja.

Aromaticne biljke su uglavnom biljke koje vole toplu klimu tako da sunce i toplota uticu na kvalitet ulja. Najcesce se koristi u terapiji kao infuz ili tinktura. Cuvaju se u dobro zatvorenim tamnim bocicama.Sem aromaterapije koriste se za izradu parfema, korigensi mirisa ukusa, kozmetickoj i prehrambenoj industriji.

Aromaterapeut

U aromaterapiji se koriste kao inhalacija ili se stavljaju u kupke, masaza uljima. Svako etarsko ulje ima svoje posebnosti i povoljno utice na razne tegobe. Najpoznatija etarska ulja su: lavandino, od eukaliptusa, mente, kamilice, ruzmarina, origana. Ukoliko se oseti potreba za aromaterapijom treba se obratiti strucnjaku. On ce se prvo raspitati o vasem zdravlju nivou stresa, raspolozenju, o lekovima koje pijete. Kad odabere najbolje ulje za vas, aromaterapeut ce preporuciti i kako da se koristi ulje. Najcesce je to masaza koj ase primenjuje na celo telo. Nakon masaze se opustate u tisini i neko vreme ne kupate.

Etarska Ulja

-Lavandino etarsko ulje suzbija anksioznost ,stres, depresiju. Podstice obnovu koze, utice na zarastanje ranica u ustima, smanjuje mucninu i zadah.
-Ruzmarinvo etarsko ulje, podstice pamcenje, olaksava tegobe sa varenjem, nadimanje,podstice cirkulaciju olaksava bolove u misicima, cisti kozu i sprecava infekcije.
-Ulje od eukaliptusa podstice zivahnost i bistri um. Pomaze u suzbijanju prehlade, zapusenost nosa, ublazava suvi kasalj, suzbija kozne infekcije.
-Ulje od mente koristi se ko emotivnog soka, kod infekcije zdrela, ublazava trbusne smetnje.

Ukoliko osetite potrebu za dusevnim mirom, opustanjem uz etarska ulja aromaterapije kontaktirajte nas.