Izaberite stranicu

Istocna Srbija

Istocna Srbija se moze pohvaliti čitavim spektrom prirodnih fenomena i atrakcija koje privlače turiste i avanturiste, nepredvidiva je i uzbudljiva, a boravak u njenim krajevima mogao bi da se ispostavi kao akcija života.

Vrela tirkizne boje vode, neobični vodopadi, arheološka nalazišta, pećine i kanjoni, jezera i misteriozne planine – za ljubitelje aktivnog odmora istočna Srbija je raj, a nudi varijante i za one koji bi samo da prilegnu na neku lepu plažu, a posle uživaju u finim ukusima. Predstavljamo vam nekoliko dobrih mesta za letovanje u ovim krajevima.

Srebrno jezero, Golubac, Đerdap

Istocna Srbija

Srebrno jezero kod Velikog Gradišta, nastalo od rečnog rukavca Dunava, često se reklamira kao „srpsko more“, a tako i funkcioniše – plaža je uređena, s kafićima, pedalinama, akva parkom, sportskim terenima, a u ponudi su i jedrenje, skijanje i vožnja kajakom. Doduše i cene smeštaja su kao na moru, oko 20 evra po noćenju u privatnim apartmanima, u hotelima i do 100, pa se kao najpovoljnija varijanta ispostavlja kamp, u kojem se mesto za šator naplaćuje 1.200 dinara po noći (uz boravišnu taksu od 80 dinara po osobi).

Istocna Srbija – Tvrđava Golubački grad, sa svojih 10 kula, smeštena je na visokim i strmim liticama, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Ne zna se i dalje ko ju je podigao, kroz vekove je bila važna meta osvajača, a prvi put se pominje 1335. godine. Golubac svoje turističke potencijale razvija i u pravcu sportova na vodi (Dunav je upravo u tom delu najširi, a Đerdapsko jezero je idealno za sportove na vodi), kao i verskog turizma (za manastir Tumane u Golubačkoj dolini se vezuje više predanja o Milošu Obiliću), a u letnjem periodu nudi i sadržaje kao što su Sajam Dunava, Golubački kotlić uz aktivan odmor u prirodi za planinare, pecaroše, bicikliste, šetače…

Prostire se od tvrđave Golubac do antičkog utvrđenja Diana, kao najveći nacionalni park u Srbiji, sa svojom grandioznom Đerdapskom klisurom sastavljenom od četiri kotline i četiri klisure u naizmeničnom nizu. Parkom prolazi nekoliko uzbudljivih biciklističkih ruta, kao i više uređenih pešačkih staza koje su u režimu zaštite prvog stepena i poseta je organizovana i uz obaveznu pratnju. U toj bujnoj šumi nad Dunavom opstaje preko 1100 biljnih vrsta, a od životinja se mogu sresti medved, ris, vuk, šakal, štekavac, sova ušara, crna roda… Osim Golubačke tvrđave, na području Nacionalnog parka Đerdap se nalaze i mnogi drugi značajni kulturno-istorijski spomenici, među kojima i čuveni Lepenski vir čiji su zaštitni znak skluplture ljudi sa ribolikim glavama, Trajanova tabla iz 101. godine nove ere – natpis urezan na isklesanoj steni…