Izaberite stranicu

Kladovo

Po izlasku iz tesnaca, „tamo daleko“ gde Dunav svojom snagom formira svoj najoštriji i najveći meandar – Tamo gde je najuži. Tamo gde svojim šarmom podseća na more. Tamo gde je nesumnjivo najlepši. Bas tu krijemo dragulj ušuškan tik uz obalu, na talasima, u zagrljaju istorije i tradicije. Dragulj na Dunavu – Kladovo. Kladovo se nalazi na krajnjem istoku Srbije u Borskom okrugu i predstavlja administrativni, kulturni i ekonomski centar jednog većeg područja poznatog po imenu Ključ, nazvanog po velikom meandru koji reka Dunav formira po izlasku iz Đerdapske klisure, površine oko 63.000 hektara.  Živopisan gradić na desnoj obali Dunava, u čijoj opštini prema poslednjem popisu živi oko 24.000 stanovnika, nalazi se samo 9 km nizvodno od najveće hidrotehničke građevine na Dunavu – hidroelektrane Đerdap. Na istoku i severoistoku Dunav predstavlja granicu, ne samo opštine već i Srbije sa Rumunijom,a Slatinska reka na jugu i jugozapadu, odnosno planina Miroč na severozapadu predstavlja granicu sa opštinama Negotin i Majdanpek. Razgranata hidrografska mreža sa Dunavom, ravničarsko-terasasti tereni pored obale Dunava i brdsko-planinski predeli, čija je najveća nadmorska visina oko 500m, čine glavne fizičko-geografske karakteristike opštine. Klima na ovim prostorima je kontinentalna, sa specifičnim elementima na koje utiče voda dunavskih akumulacija HE Đerdap 1 i 2, koja pruža najpovoljnije uslove za razvoj turizma, kao i prijatnu atmosferu za boravak brojnih posetilaca. Mnogobrojne prirodne retkosti i lepote ( Dunav i Nacionalni park ), kulturno i istorijsko nasleđe (ostaci Trajanovog mosta i Trajanova tabla, rimski kastrum Diana, tvrđava Fetislam i dr.) i stvorene vrednosti ( HE Đerdap ) , samo su deo aktraktivnosti turističkih vrednosti opštine Kladovo.

kladovo

Prirodni položaj grada i ubrzan privredni razvoj poslednjih decenija, doprineli su da se Kladovo, nekad mala varošica, savremeno urbano oblikuje i postane poznat turistički centar đerdapske regije. Poprilično udaljen od velikih gradskih centara, prosto vas „tera“ da zaboravite na dosadnu svakodnevnicu i užurban način života i navodi vas da se prepustite i uživate u brojnim blagodetima koje nudi ovo najlepše malo mesto. Gradić pun zelenila i okružen vodama, Kladovo ostavlja utisak primorskog grada.

U samom srcu grada, proteže se promenada Stare čaršije, glavno mesto gradskih zbivanja, sa brojnim restoranima, picerijama, klubovima, trgovinama i Turističkim info centrom, sa likovnom galerijom i suvenirnicom. Trgovačko-zanatski centar u Kladovu, poznat kao „čaršija“, nastao je u prvoj polovni 19. veka izmeštanjem trgovačkih radnji, mehana i drugih objekata sa lokacija u blizini Fetislama na slobodne površine naspram Dunava. Kako su mnogi objekti u „čaršiji“ zadržali građevinske i arhitektonske odlike vremena u kojima su nastali, ovaj deo grada je kao kulturno dobro stavljen pod zaštitu. To je mesto na kom možete probati najbolju riblju čorbu i degustirati prepoznatljiv kladovski brend kojim se čitav kraj ponosi, belo vino – Duša Dunava.

U blizini promenade nalazi se veliki gradski park sa dečijim gradom, šetalištem koje se dalje proteže oko gradskog jezera sa očaravajućim gejzirom. U neposrednoj blizini parka, između dva gradska jezera, dominira veličanstveni sportsko-rekreativni centar „Jezero“, savremeno opremljen i uređen za sve vrste velikih sportskih dešavanja. U centru Kladova uzdiže se pravoslavni duhovni hram, crkva Sv. Đorđa, sagrađena u 19.veku, a u njegovoj blizini nalazi se Arheološki muzej koji raspolaže zbirkom značajnih eksponata koji govore o prošlosti kladovskog kraja. Na ovom mestu počinje dunavsko šetalište, sa očaravajućim prizorima prirode i zelenila bukvalno na svakom koraku.

O kulturnim dešavanjima u gradu brine se Centar za kulturu u čijem sastavu je Dom omladine i Dom kulture sa Bibliotekom, galerijom i velikom salom za bioskopske projekcije, pozorišne i koncertne predstave, sa svim uslovima za organizaciju stručnih seminara, savetovanja i kongresnih skupova. Kilometar dugo šetalište na dunavskom keju, na koje se dalje nadovezuje gradska plaža, predstavlja omiljeno mesto meštana u letnjim mesecima. Kao alternativa letovanjima na morskoj obali, pruža gotovo identičan doživljaj. Neposredna blizina dva hotela i nekoliko ugostiteljskih objekata, kompletna opremljenost mobilijarom, tuševima i toaletom, čini ovaj sadržaj još komfornijim i atraktivnijim.

Kontaktirajte nas!