Izaberite stranicu

KLADOVO I DUNAVSKA RIVIJERA! Put Beograd – Kladovo – Ljubica Gruičić

Šta sve možete posetiti na putu od Beograda do Kladova

Ako odlučite da se uputite iz pravca Beograd – Kladovo, dajemo vam dobre razloge da pređete 245km. Prođite putevima rimskog imperatora Trajana i saznajte zašto je s razlogom klisura proglašena za pvi geopark u Srbiji. Mesto gde vaša avantura počinje a dah se oduzima.

Napomena: Kada krenete u nezaboravnu avanturu ka Kladovu, imajte u vidu da je od Golupca s druge strane Dunava Rumunija, stoga podesite telefone na ručno biranje mreže kako vam se uređaj ne bi povezao na roming.

Naše putovanje ka Kladovu započinjemo od Golupca

Na 131km od Beograda nalazi se Golubačka tvrđava, mesto gde mozete napraviti kratak predah,  uživati u obilasku tvrđave i srednjevekovnim lepotama zidina sa mesta gde “Dunav ljubi nebo”,  a to je samo početak vaše avanture. Napomena: ponedeljak je neradni dan. Na 9 km od Golupca nalazi se manastir Tumane. Nakon Golubačke tvrđave, nastavljamo put ka Kladovu.

golubac
Golubačka tvrđava

Lepenski Vir

Sledeća nezaobilazna stanica je Lepenski Vir, jedno od najvećih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta, na 166km od Beograda. Ukoliko želite da napravite još jednu pauzu u nastavku rute možete svratiti u Etno kompleks Kapetan Mišin breg, odakle se prostire prelep pogled na Dunav (ukoliko se vraćate istom rutom možete podeliti obilaske za oba smera). Nakon kratkog predaha nastavljamo putovanje kroz Đerdapsku klisuru.

lepenski vir
Lepenski Vir

Vidikovac PLOČE (Kladovo za 38km)

 Na 223km s vase desne strane nalazi se skretanje koje vodi do Vidikovca Ploče, put je zemljan a dužina staze oko 2km, s tim što treba imati u vidu da je uspon u pitanju jer se penjete na 355m nadmorske visine, stoga staza može delovati i duže, ali sav taj napor se isplati jer su vam sa vidikovca Dunav i klisura “ na dlanu”, stoga ovu avanturu preporučujemo nakon što se smestite i odmorite. Vraćamo se na magistralni put gde smo već na 38km udaljeni od Kladova, prolazite pored Malog i Velikog kazana gde Dunav u celom svom toku doseže najveću dubinu- 96m. Sa druge strane obale (Rumunija) pruža vam se pogled na velelepnu statuu  poslednjeg dačanskog kralja Decebala, koj je ujedno i najveća klesana statua u Evropi.

đerdap
Vidikovac Ploče

Tekija (Kladovo na 24km)

Smeštena  na 223 km od Beograda, Tekiija je prvo mesto na našem Dunavskom primorju, malo turističko i ribarsko naselje, sa uređenom plažom, dva restorana, privatnim smeštajima, jednom prodavnicom, šetalištem. Sa plaže polaze turistički brodići kojima možete krstariti Dunavom do Trajanove table (vidljiva samo sa rečne strane), manastira Mrakonija, da s reke bliže vidite statuu gore pomenutog Decebala, plovite kroz Mali i Veliki kazan i uživate u prirodnim lepotama klisure.

kladovo
Tekija – plaža

HE „Đerdap 1“

Nastavljamo put ka Kladovu, na 236km sa leve strane nailazimo na hidroelektranu ”Đerdap 1”, najveći hidroenergetski objekat na Dunavu, gde se ujedno nalazi granični prelaz sa Rumunijom “Đerdap”. Za posetu hidroelektrane potrebno je obratiti se Turističkoj organizaciji Kladovo.

kladovo
He „Đerdap 1“

Diana Karataš

Nastavljamo dalje, na 2km od hidroelektrane nalazi se rimsko utvrđenje Diana Karataš (spomenik kulture od izuzetnog značaja pod zaštitom RS).

kladovo
Diana Karataš

Novi Sip

Već smo na samom ulasku u Novi Sip, poznat po Sipskom kanalu (Sipska lokomotiovska vuča), mesto sa uređenom plažom. Prolazimo Sela Davidovac i Kladušnicu, i već smo na samom ulasku u Kladovo.

kladovo
Sip – plaža

Kladovo

Odmah nakon table Kladovo, sa leve strane, videćete zidine srednjovekovne tvrđave Fetislam i kladovsku marinu, a sa desne  strane jezero i gradski park. I eto nas, u centru smo Kladova, ukoliko ste žedni ili gladni kod kružnog toka sa desne strane nalazi se pešačka zona (Stara čaršija), gde ćete sigurno zadovoljiti vaše potrebe. U Kladovu predlažemo : obilazak Fetislama, uživanje na plaži, šetnja kejom pored Dunava, arheološki  muzej Đerdapa, Trajanov most kod sela Kostol 2km od Kladova. Ukoliko želite možete nastaviti put od Kostola i napraviti čitav krug uz Dunav prolazeći kroz podunavska sela, (Mala Vrbica, Velika Vrbica, Rtkovo, Korbovo, Vajuga, Milutinovac) ili da obiđete Manastir Sv. Trojice u selu Manastirica 13km od Kladova, vodopad Blederije 30km od Kladova put ka Brzoj Palanci, U brzoj Palanci se nalazi i plaža a za ljubitelje kampovanja kamp – Miročka voda. I naravno za ljubitelje seoskog planinskog turizma Petrovo selo na 20km od Kladova.

kladovo
Kladovo

Stigli smo do konačne destinacije. Dobrodošli u Kladovo i uživajte u Istočnoj Srbiji!

Informacije vezane za smeštaj u Kladovu mozete naći na linku

Ukoliko vam bilo šta nije jasno, budite slobodni da nas kontaktirate: https://www.londonwellnessacademyserbia.com/