Izaberite stranicu

Ljubičasto cveće: Beogradska odiseja – Ivana Božić

Ljubičasto cveće u tirkiznoj saksiji proputovalo je pola Beograda jedne subotnje večeri pokušavajući da stigne u svoj novi dom.

Ljubičasto cveće - Tradescantia pallida
Ljubičasto cveće – Tradescantia pallida

Divan jednodnevni izlet do Novog Sada zaokružen je neočekivanim poklonom – mladim izdankom ljubičaste boje u tirkiznoj saksiji. Aleks nije znala tačan naziv ove lozice te je prozvasmo ljubičasto cveće. Kasnije (čitaj: Google pomoć prijatelja) smo saznale da je u pitanju sobna puzavica koja je kod nas poznata pod imenima – Tradeskancija i podarka. Latinski naziv je Tradescantia pallida, a na engleskom: wandering jew, purple secretia, purple-heart, purple queen.

Ljubičasto cveće cveta od maja do septembra malim, tročlanim svetlo ljubičastim cvetovima. Stabljika i listovi su ljubičasto purpurni. Vrlo je zahvalna za gajenje, posebno za početnike jer ga je baš teško ubiti. Ljubičasto cveće svoju lepotu najbolje će pokazati preko leta napolju u polusenci. A da bi bilo gusto i bujno, zalivaj je redovno i prihranjuj supstratom.

Dug put do kuće

 

Umesto prvobitno planiranog odlaska kući gradskim prevozom, Džoni nas je povezao kolima. Nakon petnaestak minuta vožnje upali smo u kilometarsku kolonu koja se nije kretala. Mravljim koracima dospeli smo do nekog sporednog odvajanja i krenuli zaobilaznim putem. Ljubičasto cveće, udobno smešteno u mom krilu, nemo je posmatralo Džonija kako se nervira, Aleks kako pokušava da pronađe neko rešenje na telefonu, Bubija kako kulira i mene koja se pitam šta mi je trebalo da Niš zamenim Beogradom. Ovo mi se u Nišu nikada ne bi desilo.

Agonija se nastavila lutanjem po Banovom brdu. Bubi je najbolje poznavao taj deo grada ali nije bio od pomoći. Policijske patrole su bile gotovo svuda i usporavale saobraćaj. Policajac koji nas je zaustavio u jednoj ulici rekao nam je da je u toku potera za ubicama advokata i da je zato ceo grad pod opsadom. Dodatna prepreka bila je ta što je pola ulica bukvalno bilo prekopano tako da smo samo kružili oko cilja.

Ljubičasto cveće

 

Već smo se dva sata vozili ulicama koje prvi put vidim. Preumorni od lutanja napravili smo pauzu na pumpi na koju smo naišli. Ostavih saksiju sa ljubičastim cvećem u kolima i odosmo na kafu. Vazduh i kafa malo su razbistrili misli. Setili smo se alternativnog pravca.

Negde na pola alternativnog pravca počela sam da prepoznajem detalje. Neka korist od mog fotografskog pamćenja. Već 40 minuta kasnije bili smo konačno kod kuće. Tirkizna saksija zauzela je svoje mesto na simsu, a mi naša u krevetu. Nakon nedelju dana, ljubičasto cveće je procvetalo.

Kako je dalje rasla moja cvetna porodica i kako se ljubičasto cveće uklopilo, zaprati moj instagram profil i saznaj.