Izaberite stranicu

Manastir Koporin

Manastir Koporin – zadužbina despota Stefana Lazarevića, nedaleko od Velike Plane vekovima se neguje kult vinove loze, na Momajskoj kosi oduvek su se prostirali vinogradi, a ove jeseni otvorena je savremene vinarijaВински подрум(Фотографије Ј. Симишић, Д. Боснић, Ж. Јовановић)Много је посетилаца у свако доба годинеОд средине педесетих Копорин је женски манастирВладика браничевски ИгнатијеВински подрум(Фотографије Ј. Симишић, Д. Боснић, Ж. Јовановић)PreviousNext

U manastir se oduvek odlazilo zbog religioznih razloga. Monaški život uostalom, podrazumeva potpuno povlačenje od sveta, molitvu, isposništvo, fizički rad i traganje za savršenstvom u mističkom iskustvu. Zato su manastiri bili izolovani od spoljašnjeg sveta i za taj svet su bili otvoreni samo tokom ratova ili epidemija. Vremena su se promenila, pa su oni danas potpuno otvoreni, a posetioci dolaze i zbog religioznih razloga, utehe i isceliteljskih sposobnosti pojedinih monaha ili manastirskih relikvija, ponajčešće moštiju svetih ljudi.

U poslednje vreme jedan od najposećenijih je manastir Koporin, zadužbina despota Stefana Lazarevića, u kome se čuvaju njegove mošti. Udaljen je šest kilometara od Velike Plane, od koje do Beograda ima 92 kilometra. Lokacija je, kao i za gotovo sve srpske srednjovekovne manastire birana vrlo pažljivo i manastir je savršeno ušuškan u okolinu. Podignut je u kotlini i okružen šumom, pa se gotovo ne možete videti sve dok se ne prođe kapija. Naravno, manastirski kompleks je opasan visokim zidom.

manastir koporin

Izvor lekovite vode

Glavna crkva, posvećena Svetom Stefanu, građena je u starom srpskom stilu, i pretpostavlja se da je podignuta 1415. godine. U Bečkom ratu , 1683–1699. manastir je zapusteo i ostao bez bratstva. Obnovljen je u poslednjoj četvrtini 19. veka, ali je tek u 20. veku zasvetlio punim sjajem.

Od sredine pedesetih godina, Koporin je ženski manastir, nakon čega doživljava svoju renesansu. Zalaganjem monahinja, ali i velikog broja vernika i crkvenih velikodostojnika, manastir je dobio brojne prateće objekte, poput konaka za monahinje, trpezarije, konake za posetioce, dodatka trpezariji i mnoge druge, koji danas čine manastirski kompleks. U okviru kompleksa je i kapela koja je posvećena Roždestvu Presvete Bogorodice.

U neposrednoj blizini zidina manastirskog kompleksa nalazi se izvor lekovite vode. Po predanju, i izvor je povezan sa despotom Stefanom Lazarevićem. Legenda kaže da je na mestu gde je danas izvor, pao konj despota Stefana, koji se vraćao iz lova, u kome je bio ranjen. No, kada se konj napio vode sa izvora, ozdravio je, pa je despot tu podigao obeležje, koje i dan-danas posećuju mnogi putnici namernici i gotovo svi posetioci manastira.

Postoji i verovanje da ova voda pomaže i osobama koje ne mogu da imaju dece. Monahinje svedoče da je nebrojeno mnogo parova koji su poslali pisma zahvalnosti ili su došli da zahvale, zajedno sa svojim potomcima, koji su rođeni nakon molitvi u ovom manastiru.

Novu stranicu u povesti manastira Koporin otvorio je episkop Ignatije, koji je došao na tron požarevačko-braničevske eparhije, od 1994. U to doba, vladika Ignatije je bio profesor, a sada je dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Pored nastavnog, naučnog i redovnog rada u eparhiji, vladika se posebno posvetio praktičnim poslovima – od kojih zavisi svakodnevni život sestrinstva ali i budućnost manastira. Na šumadijskim brežuljcima, na čijim obodima je i Koporin, vekovima se neguje kult vinove loze, a na Momajskoj kosi i uzvišenjima oko manastira oduvek su se prostirali vinogradi. Odmah iznad manastirskih zidina, na mestu gde su nekada bili zasadi vinove loze, vladika je 2011. podigao novi vinograd na četiri hektara, a kasnije još tri hektara. Tokom godina, od prvih berbi, počela je proizvodnja vina, u početku skromna, sada, međutim, sasvim ozbiljna. Uporedo sa podizanjem vinograda, odvijala se izgradnja podruma za proizvodnju vina, ali i savremena građevina za sve druge potrebe vinarije, odnosno vinskog turizma.

Prokupac za ponos

Ove jeseni, na obodu vinograda, iznad samog manastira, svečano je otvorena vinarija, koja je dobila naziv „Ambelos”. Osnovu zdanja čini ukopani podrum, u kome se prerađuje grožđe i „leži” vino – tradicionalno, u drvenim buradima, kapaciteta 30.000 litara. Sa svih strana, pruža se očaravajući pogled na Momajsku, manastir i obrise Šumadije.

Vinarija je podignuta uz veliku pomoć donatora, naporima celokupne eparhije, ali je najzaslužniji vladika Ignatije, ne samo kao njen idejni tvorac, već kao aktivni učesnik, koji je svoj pečat ostavio i u vinogradu, od odabira sortimenta koji je zasađen, i u podrumu, gde je insistirao na što je moguće većoj primeni tradicionalne tehnologije u proizvodnji. Vladika potiče iz okoline Niša, iz porodice u kojoj se tradicionalno gajila vinova loza i proizvodilo vino. Ljubav prema obradi zemlje, duboko usađena potreba da svaki čovek živi od sopstvenog rada, pa i monaška zajednica i crkva, davali su mu inspiraciju i snagu, i za sedam godina kompletirao je ceo projekat.

Pored internacionalnih sorti, koje su poslednjih godina najzastupljenije u srpskim vinogradima, vladika je posebno insistirao na domaćim, autohtonim sortama. Na prvom mestu prokupcu, koji dominira u vinogradu i od koga se trenutno spravljaju dva vina: crveno – prokupac i šumadijska ružica. Kada su zasađeni prvi čokoti u tek formiranom vinogradu u Koporinu, ova sorta je bila prava retkost u mladim zasadima u Srbiji. U Šumadiji i obližnjem Mlavskom rejonu, gotovo da je bila nestala. Samo nekoliko godina kasnije, situacija se potpuno promenila, i prokupac je domaća sorta koja se najintenzivnije širi, a vina od ove sorte dobijaju i najveća međunarodna priznanja i nagrade.

Povratak tradiciji

– Mi smo izgubili poštovanje prema svome, prema svojoj tradiciji – kaže vladika Ignatije. – Kao da se utrkujemo da uzimamo te neke evropske standarde, što u suštini i nije loše, ali ne treba da zaboravimo svoju tradiciju i nju da promovišemo. Nedavno sam u beogradskom restoranu doživeo da me je jedan stranac prepoznao i dočekao me rečima: „Evo, ovaj vladika, on je uzdigao prokupac iz mrtvih. Njemu treba da zahvalimo što pijemo dobar prokupac.”

Vinarija „Ambelos” je na tržište izašla sa savremeno dizajniranim etiketama, sa heraldičkim elementima iz doba vladavine despota Stefana. Tako na etiketama za bela vina dominira zmaj sa obmotanim repom oko vrata, a za crvena vina slike drevnog novca i detalji iz manastira Manasija, gde je despot Stefan najvernije prikazan.

Manastir Koporin- Vinarija Vino se pravi u 16 manastira SPC

Poslednjih godina, čak u šesnaest manastira SPC u Srbiji obnovljeni su stari ili zasađeni novi vinogradi, ponovo su vraćeni u prvobitnu namenu stari i izgrađeni novi podrumi, u kojima se spravlja vino. Međutim, samo je u sklopu manastira Koporin podignuta sasvim nova, namenski građena vinarija, koja je istovremeno i najkompletnija koja je poslednjih godina otvorena u sklopu manastira Srpske pravoslavne crkve. Sa sadržajima koje ima, urađena je kao uzor kako bi vinarije trebalo da se opremaju.

Kontakt za info https://www.londonwellnessacademyserbia.com/