Izaberite stranicu

Aronija – Marijana Ruzojevic

Aronija i njena lekovitost

aroija antioksidants

Aronija kao lek ima niz prednosti, pre svega, zahvaljujući svom antioksidativnom, protiv-upalnom i antibakterijskom dejstvu. Poznata kao “super-namirnica“, aronija može da se koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i za sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti

Aronija podstiče mršavljenje

Aronija ima malo kalorija i masti, a sadrži dijetetska vlakna i obilje hranljivih materija. Aronija vas duže drži sitim i poboljšava vaše celokupno zdravlje, što utiče povoljno na mršavljenje.Poboljšava varenje

Kao što je već pomenuto, aronija je bogata dijetetskim vlaknima, što znači da olakšava nesmetano varenje, poboljšavajući kretanje hrane kroz creva. Vlakna mogu da pomognu protiv zatvora, dijareje, grčeva, nadimanja i želudačnih tegoba. Organska jedinjenja sadržana u aroniji  takođe štite creva od opasnih bakterija, zbog svojih antioksidativnih i imuno-poboljšavajućih aktivnosti.

Prevencija rakaIstraživanja su povezala aroniju i njihov sadržaj antocijanina direktno sa smanjenjem rizika od nastanka raka debelog creva aroija antioksidants

Aronija je takođe poznata i kao „crna aronija“ i mnogi je smatraju najzdravijim voćem na svetu, budući da pruža više zdravstvenih koristi nego bilo koja druga super-namirnica. Ovo super-voće potiče iz Severne Amerike, ali se danas uzgaja i ceni širom sveta.

Aronija ima malo kalorija i masti. 100 g svežih bobica aronije nosi oko 50 kalorija. Ipak, one su jedan od najbogatijih izvora antioksidantnih flavonoida antocijanina među žbunastim bobicama. Takođe, aronija sadrži impresivan nivo minerala i vitamina.

Osim toga, kora ovog bobičastog voća je takođe dobar izvor dijetetskih vlakana

LEKOVITA SVOJSTVA soka od aronije, zbog prisustva vitamina C, E, P, antocijanina, betakarotena, proantocijanidina, biofenola, tanina, sorbitola, fenola i flavonoida su:• JAČANJE IMUNITETA – sprečava bakterijske i virusne infekcije (prehlada, grip…). (biofenoli, vitamin C)

ANTIOKSIDANS – sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma. (tanini,flavonidi,vitamin C, vitamin E)

ČIŠĆENJE ORGANIZMA – vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije. (masovno korišćena nakon nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima)

ANTIKANCEROGENO DEJSTVO – u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog creva i jetre.(antocijanin i proantocijanidin)

Aronija je vitaminska bomba za organizam vrlo mocan antioksidant

ORAC (oxygen radical absorbance capacity) služi kao merna jedinica antioksidantne aktivnosti u organizmu. Antioksidativni kapacitet je ekstremno veliki kod aronije – 100g ploda sadrži oko 16000 mikro molova a dnevna potreba je oko 5000 ORAC jedinica sto je oko 0,2dl 100% soka. Ako znamo da slobodni radikali svakodnevno napadaju ćelije ljudskog organizma, jasno je koliko je značajno unošenje antoksidanasa. Bez aronije naše ćelije lako oksidišu i stvaraju podlogu za nastanak i razvoj mnogih teških bolesti.

Koje su zdravstvene prednosti aronije?

Ove tamno ljubičaste, gotovo crne bobice, pored glikozida amigdalina, antocijana, tanina i pektina, širokog spektra vitamina neophodnih za ljudsko telo, aronija može znatno poboljšati naše zdravlje i uspešno se boriti sa određenim bolestima.

  • Zahvaljujući korisnim supstancama koje sadrži aronija može regulisati nivo šećera u krvi, normalizovati nivo holesterola i smanjiti rizik od razvoja određenih bolesti.
  • Zidovi krvnih sudova se postepeno jačaju, a takođe se smanjuje i propusnost kapilara, a samim tim i rizik od razvoja vaskularne insuficijencije i drugih pratećih bolesti.
  • Redovno konzumiranje aronije podstiče obnavljanje imuniteta, naročito pre početka jesensko-zimskog perioda, kada je naše telo posebno oslabljeno usled smanjenja temperature vazduha.
  • Aronija stimuliše diuretičke procese i pomaže nam da se rešimo otoka, što takođe poboljšava opšte zdravstveno stanje.
  • Pektini sadržani u aroniji čiste telo od teških metala i radioaktivnih supstanci i podstiču funkcionisanje digestivnog trakta.
  • Komponente u ovom moćnom bobičastom voću sposobne su da uspore proces starenja očiju i obezbede odličan vid i u poodmaklim godinama.