Izaberite stranicu

Reke u Srbiji koje očaravaju – naše najveće bogatsvo – Nenad Stojanović

Reke su najvrednije bogatstvo Srbije! Dunav, Sava, Morava i Drina su svakako najpoznatije i najveće reke u Srbiji. Sve one imaju svoje pritoke u ravničarskim i planinskim krajevima. Vojvođani takođe imaju dosta izbora. Tu su Dunav, Tisa, Begej, Tamiš. Ove reke pružaju najlepše zadovoljstvo u ribolovu, odmoru i prelepim krajolicima. Pored svoje lepote koju nam pružaju, Dunav i Sava su reke koje imaju duboko korito i dobre su za plovidbu brodova, a Dunav, Drina i Zapadna Morava imaju hidroenergetski potencijal i bitne su za razvoj privrede naše države. Veliki značaj Save se ogleda u njenoj dužini jer spaja tri glavna grada – Beograd, Zagreb i Ljubljanu. Obale Save možete posetiti u Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Obrenovcu i Sremskoj Rači gde se Drina, kao najveća i najznačajnija njena pritoka uliva i pravi predivno ušće.

Reke u Srbiji – Drina

Drina je jedna od najlepših i najbržih reka. Ona predstavlja prirodnu granicu Srbije i Bosne i Hercegovine. Svojom dužinom prostire se u jugozapadnom i zapadnom delu Srbije. U njenim lepotama možete uživati u Bajinoj Bašti, Loznici, Zvorniku, Ljuboviji. Gornji i srednji tok reke se odlikuje planinskim i brzim tokovima. Tu se organizuju razni raftinzi i regate, te je ona u ovom delu odlična za ljude željne avanture i adrenalina. Pošto je ova reka tako bogata ona u svom donjem toku nudi ravničarski dio reke koji je idealan za opuštanje i šetanje.

Najlepše reke - Drina

Reke u Srbiji Velika Morava

Ne smemo da zaboravimo ni Veliku Moravu koja je zajedno sa Zapadnom Moravom najveća i jedna od najlepših reka. Pre ulivanja u Dunav, Velika Morava se račva, čineći 47 km dug rukavac pod nazivom Jezava, koji se uliva u Dunav odvojeno u gradu Smederevu pošto se prethodno spoji sa dužom 51 km rekom Raljom, sa leve strane. Ova reka krasi Smederevo, Jagodinu, Ćupriju, Paraćin, Požarevac i druga mesta u Pomoravlju.

Najlepši reke - Velika Morava

Reke u SrbijiUvac

Po svojoj lepoti ističe se i kraljica među rekama jugozapadne Srbije – Uvac. Ako želite nešto nesvakidašnje onda je Uvac pravo mesto za to. Uživaćete u posmatranju retkih beloglavih supova, zaboraviti na probleme, osluškivati zvukove prirode i prepustiti se netaknutom prirodnom bogatstvu. 

Sve ove reke se nalaze u raznim delovima Srbije. Srbija je sa svih strana zagrljena rekama i to su naša najveća i najlepša bogatstva koja treba da čuvamo i uživamo u njima.

Kontaktiraj nas za dalje informacije