Izaberite stranicu

Prica o kafi – Magija crnog zrna , probajte necete se pokajati- Kristina Markovic

Prica o kafi – Magija crnog zrna , kafa je vekovima unazad bila voljena ili omražena. Optuživana je da izaziva impotenciju, čak i ludilo, dok je sa druge strane hvaljena kao dar od Boga i lek za lenjost.

Ali, koje su zapravo činjenice kada je u pitanju povezanost kafe, kofeina i zdravlja?

Kofein, najčešće konzumiran legalni psihostimulans na svetu, najpoznatiji je sastojak kafe. Njegovi pozitivni efekti na ljudsko telo, istraživani su vekovima unazad, ali kafa je celina koja se sastoji iz više sastojaka te se ne možemo osloniti samo na jedan pri merenju njenih efekata na ljudski organizam.

Istraživanja na ovu temu su iscrpna, sveobuhvatna i daleko od završetka, ali ipak neke činjenice znamo. Kontaktirajte nas !

Prica o kafi: 12 ZDRAVSTVENIH BENEFITA KAFE

 1. Kafa unapredjuje ljudsku fizičku aktivnost. Ukoliko popijete kafu sat vremena pre treninga, Vaš učinak na samom treningu bi trebao biti bolji za 12%.
 2. Kafa pomaže u gubitku telesne težine. Kafa sadrži magnezijum koji ljudskom telu pomaže u korišćenju insulina, reguliše krvni pritisak i smanjuje potrebu za unosom slatkiša.
 3. Kafa pomaže u sagorevanju masti. Kafa sagoreva masne ćelije u organizmu i koristi ih kao gorivo prilikom vežbanja.
 4. Kafa pomaže čoveku da ostane budan i fokusiran.
 5. Kafa smanjuje rizik od smrti.
 6. Kafa smanjuje rizik od kancera. Prema naučnim istraživanjima, kafa smanjuje rizik od oboljevanja od kancera prostate kod muškaraca i to za 20%. Kafa je takodje zaslužna u sprečavanju razvoja ćelija raka kože kod žena i to za 25%.
 7. Kafa smanjuje rizik od moždanog udara.
 8. Kafa smanjuje rizik od nastanka Parkinsonove bolesti. Ljudi koji konzumiraju kafu svakodnevno imaju 25% manje šansi da obole od Parkinsonove bolesti. Po jednoj naučnoj studiji razlog tome jeste u aktiviranju ćelija mozga u delu mozga u kome se formira Parkinsonova bolest.
 9. Kafa štiti naše telo. Kafa sadrži mnoštvo antioksidanata koji se smatraju za male ratnike koji štite telo od napada slobodnih radikala.
 10. Kafa može smanjiti rizik od formiranja dijabetesa tip 2.
 11. Kafa čuva naš mozak. Visoke količine kofeina u krvi smanjuju rizik od oboljevanja od Alchajmerove bolesti kao i od demencije u starosti.
 12. Kafa pozitvno utiče na naše raspoloženje, pomaže u borbi protiv depresije i smanjuje rizik od suicida. Kofein stimuliše centralni nervni sistem i unapredjuje proizvodnju neurotransmitera poput seratonina, dopamina i noradrenalina, hormona koji su odgovorni za osećaj sreće i za dobro raspoloženje. Prema studijama, konzumiranjem 2 šolje kafe dnevno smanjuje se rizik od suicida i to za 50%.
prica o kafi

Kristina Markovic, Petrovac na Mlavi