Izaberite stranicu

Prirodni šampon: DA, ako volite svoju kosu!

Ako još niste prešli na prirodni šampon za kosu, evo razloga da to odmah uradite. Promena koju će doživeti vaša kosa je neverovatna! Evo zašto!

Prirodni šamponi za negu kose su oni šamponi koji ne sadrže sulfate, silikon i parabene. Svoje dejstvo baziraju isključivo na velikoj koncentraciji prirodnih aktivnih sastojaka, tako dobro iskombinovanih da čiste kožu vaše glave, eliminišu višak sebuma i peruti i druge uzroke opadanja kose. Takođe, njihova prednost ogleda se u tome što na potpuno prirodan način jačaju koren i samu strukturu dlake, stimulišu njen rast i obnavljanje.

Zašto koristiti prirodni šampon za kosu?Ako vam je stalo do vaše kose i zanima vas najbolja zaštita i nega, onda je pravo vreme da počnete da koristite prirodne šampone za kosu.

Kako da znate šta je prirodni šampon?

Najbolji prirodan šampon je  šampon koji ne sadrži sulfate, silikone i parabene. A da li ste znali  da su sulfati zaista veoma štetne stvari za vasu kosu, i ako neke glasine o njima mogu biti malo preterane.

Korišćenje šampona bez sulfata, dakle prirodnih šampona za kosu možete stvarno pomoći vašoj kosi na najbolji mogući način.

Pojam sulfat se koristi u hemiji za označavanje soli sumporne kiseline. Proizvođači šampona koriste različite vrste sulfata, ali natrijum lauril sulfat je najjači i najpopularniji. To je tip sulfata koji se može naći u mnogim proizvodima za čišćenje i higijenu, uključujući i šampone za kosu.

Kada kupujete šampon, obratite pažnju na oznaku. Na šamponima sulfat o kojem pričamo biće obeležen sa SLS, a obzirom da smo rekli da postoji više vrsta sulfata, oznaka SLES, se takođe odnosi na sulfat, ali ova vrsta se koristi ređe.

Glavni razlozi zbog kojih se dodaje u šampone je zato što ovaj sulfat SLS, proizvodi penu. Nedostatak je što takođe uklanja sa temena glave prirodna ulja, što znači da redovna upotreba šampona koji sadrže sulfate može dovesti do suvog temena glave, peruti, iritacije kože i očiju. Sulfati mogu isušiti vašu kosu, kao i to da utiču na boju vaše kose.

Najbolji prirodni šamponi su uglavnom skuplji od običnih, ali imaju daleko veće koristi i prednosti za zdravlje vaše kose. Dakle, nemojte dozvoliti da cena bude nešto čime ćete se voditi pri kupovini prirodnog šampona za kosu. Pitanje je da li vi želite lepu i zdravu kosu.

Irena je lepu kosu želela više od svega. Njena kosa bila je oštećena, opadala je i mastila se. Međutim, uspela je da je oporavi i sada ima zdravu i sjajnu kosa koja brzo raste i ne masti se. I vi možete oporaviti kosu na isti način. Jednostavno je. O čemu se radi? Pročitajte njeno lično iskustvo i saznajte. Ono se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Danas se sve više proizvode prirodni šamponi za kosu, jer stručnjaci za negu kose shvataju kolika je važnost adekvatne nege i kakav uticaj imaju prirodni sastojci za kosu.

 Šta su tačno prednosti korišćenja prirodnih šampona za kosu?

 • Sastojci prirodnih šampona smanjuju iritaciju i čine šampon odličnim za svakodnevnu negu osetljive kože glave.
 • Neguju kožu glave i smanjuju neprijatan svrab
 • Pospešuju cirkulaciju i obnavljaju epitel kože glave.
 • Deluju uspešno protiv gljivica i eliminišu perut.
 • Normalizuju proizvodnju sebuma, omekšavaju kosu i čine je fleksibilnijom i elastičnijom
 • Deluju antibakterijski i eliminišu potencijalne uzroke nezdrave kose i kože glave

Još neke od prednosti korišćenja prirodnih šampona za kosu :

 • Prirodni šampon za kosu daje najbolje rezultate kada se koristi sa mekom vodom.
 • Prirodan šampon je potpuno siguran za sve tipove kose i neće ukloniti sa kose prirodna ulja, za razliku od većine drugih komercijalnih šampona.

Obavezno se raspitajte kod prodavaca, ukoliko niste  sigurni u šampon koji kupujete u radnji, da li je prirodan ili ne.

prirodni šampon

Ko bi trebalo da koristi prirodni šampon?

Pre svega, potrebno je da  razmislite o korišćenju prirodnog šampona za kosu, ako:

Plivate puno – prirodni šampon je izvrstan za ispiranje hlora sa kose. Takođe će vam pomoći da izbegnete „plivačku zelenu boju kose“.

Želite da zadržite boju kose živom – sulfati će ukloniti boju sa kose i pre nego što mislite, dok je u isto vreme prirodan šampon pravi izbor kao zaštita boje kose od bleđenja.

Vaša koža glave je osetljiva – iritacija kože svakako je ozbiljan i vrlo neprijatan problem pa ako imate osetljivu kožu, onda su sulfati među vašim najgorim neprijateljima za vašu kosu.

Svako ko želi da ima lepu i sjajnu kosu – ne postoji ni jedna nuspojava, obzirom da je reč o potpuno prirodnim sastojcima.

Kako onda odabrati najbolji prirodan šampon?

Ako ste u potrazi za šamponima koji dobro mirišu i prave puno pene onda ste odabrali pogrešan pristup. Puno pene i mehurića su znaci koji često ukazuju na to da određeni šampon sadrži veliku količinu sulfata, kao što smo već spomenuli, i nije dobar za vašu kosu.

U poslednjih nekoliko godina sve veća je važnost i radi se na promociji upotrebe prirodnih šampona za kosu. Bilo je mnogo istraživanja koja pokazuju da sulfati mogu biti štetni za vašu kosu i vlasište, a osim toga, mnogi ljudi svedoče o značajnom poboljšanja izgleda kose, nakon prelaska na prirodne šampone za kosu.

Zato, ponekad može biti zaista i  teško da odaberete najbolji prirodni šampon, pa ne bi bilo loše da isprobate različite opcije kako biste videli koja vam je najbolja i koji od šampona daje najbolje rezultate.

Danas postoji na tržištu mnogo prirodnih šampona, međutim, oni obično nisu previše jeftini. Dakle, kao što smo prethodno spomenuli, nemojte sebe zavaravati da ukoliko su jeftini, mogu biti i bolji. Ipak je reč o vašoj kosi, dobro razmislite pre nego donesete odluku o kupovini najboljeg prirodnog šampona za vašu kosu.

Najbolje bi bilo da šampon birate prema tipu vaše kose, jer ćete jedino tako svojoj kosi obezbediti i kvalitet i negu. Ako bolje razmislimo, različitih tipova je puno, pa pogledajmo koji to prirodni sastojci prijaju kome. 

Prirodni šampon za masnu kosu

Masna kosa često zna da bude vrlo opterećujuća, kako zbog neurednog izgleda koji daje, tako i zbog obaveze oko svakodnevnog pranja. Međutim, ono što je dobra vest, je da postoji rešenje kojim može da se masnoj kosi stane na put. Kosa se brzo masti zbog prekomernog lučenja sebuma, što može biti posledica nezdravog načina života, genetike ili hormonskog disbalansa u organizmu. 

Svakako da prvo treba otkriti uzrok zbog kojeg se kosa brzo masti, a zatim i fizički krenuti u rešavanje problema. 

Kao što smo rekli, prirodni šamponi su uvek najbolji izbor, naročito jer hemijski jaki znaju da oštete kožu i iziritiraju dlaku još više. Kada birate prirodni šampon za masnu kosu, uvek obavezno obratite pažnju na sastojke. 

Šampon mora da očisti vlasište, ali i da ga nahrani, ojača i pruži mu dovoljno hidratacije, a da ga dodatno ne umasti. Najbolje je birati šampone koji sadrže lavandu, koprivu, babasu ulje, arganovo ulje, kokosovo, mentol i med. Ovi bogati sastojci će nahraniti masnu kosu, koja vapi za dobrim sastojcima. 

Pročitajte više o šamponima za masnu kosu u ovom tekstu:

Najbolji šampon za masnu kosu! Ovo su favoriti!

Prirodni šampon za jačanje kose

Tanka i retka, slaba kosa je takođe veoma zahtevna za održavanje. Osim što se brzo mrsi, još se brže umasti i često se desi da izgleda neugledno. Dosta je faktora koji utiču na to da kosa izgubi na kvalitetu i da vremenom postane slaba i tanka. Uglavnom je to upotreba jake i nekvalitetne kozmetike, nepravilno pranje, loša genetika, često farbanje i tretiranje kose jakim tretmanima. 

Slaba kosa ne voli maltretiranje, njoj treba obezbediti kvalitetnu negu i što manje fizičkog tretiranja. Kada birate šampon za jačanje kose, uglavnom birajte da sadrži aktivne sastojke koji će ojačati koren i obložiti dlaku celom dužinom. To su naravno antioksidansi, vitamini i aminokiseline koje daju dovoljno čvrstine i jačine dlaci. 

Pored ovih, poželjno je da šampon sadrži i aloe veru, koprivu, pantenol, vitamin b, cink, ricinusovo ulje, beli luk, bademovo ulje, cimet i med. 

Mnogo ovih sastojaka možete pronaći i pojedinačno u prodaji, pa šampon možete napraviti i sami, naravno po svojoj želji i potrebi. 

Prirodni šampon za rast kose

Kada govorimo o prirodnom šamponu za rast kose, jako je važno da biramo sastojke koji leče kožu glave i podstiču rast nove kose u korenu. Takođe je važno da oporavlja oštećenu kosu i oporavlja je u potpunosti. 

Jedan takav šampon, obezbediće neophodnu negu i stimulisati nove vlasi da rastu. Sastojci koji tome doprinose, su kopriva, vitamin B, ad3 kapi, tečni pantenol, ricinusovo ulje, beli luk. 

Ovakva bogata kombinacija sastojaka u jednom preparatu, može mnogo da pruži zdravlju kože glave i samoj kosi. Jedan takav od vodećih na našim prostorima je Vlasilan A i B kombinacija, o kojima če biti više reči u nastavku teksta. 

Prirodni šampon protiv peruti

Prirodni šamponi su oni šamponi koji su sastavljeni samo od prirodnih sastojaka. Ne sadrže u sebi štetne derivate koji mogu oštetiti kosu, već samo one dobre koji joj mogu pomoći da izađe iz problema u koji je upala. 

Prirodni šampon protiv peruti, mora da sadrži mentol koji čisti naslage sa temena, soda bikarbonu koja uklanja ostatke nečistoća i naravno prirodna, blaga ulja koja će hidrirati kožu i pružiti joj odgovarajuću negu. Kokosovo ulje, limunska kiselina, ricinusovo ulje i majčina dušica su najčeće korišćeni sastojci koji uspešno otklanjaju sve naslage sa kože glave i oslobađaju vlasište nečistoća. Ipak, ono najvažnije što sadrže je piroctone olamine – prirodno sastojak koji deluje protiv gljivica koje su čest uzročnik peruti.

O ovim šamponima pročitaje i njihovom izboru više u ovom tekstu:

Kada kupujete šampon protiv peruti, imajte na umu ovo!

Prirodni šampon za oštećenu, suvu kosu

Suva i oštećena kosa su najčešći problem današnjice, svih žena. Najteže je negovati suvu, ispucalu i lomljivu kosu, jednostavno, jer je veoma osetljiva na bilo šta što se na nju nanese. Zato, odabir preparata za njenu negu mora biti odgovarajuć i sa takvom preciznošću, jer oštećena kosa ne prašta greške. 

Shodno tome, i šampon mora biti odgovarajući, takav da pruži sve što joj nedostaje, a ne oduzme ništa čime kosa raspolaže. Možda zvuči komlikovano, ali i nije toliko. 

Oštećena kosa je uglavnom i dehidrirana, pa joj, pretpostavljate nedostaje vlažnosti i hidratacije. To će joj pružiti odgovarajuće prirodno ulje koje šampon sadrži u sebi, eterično ulje lavande, ružino drvo ili ekstrat kamilice. Svi oni deluju aromaterapeutski, umiruju kosu i vraćaju je u ravnotežu. Međutim, možda najvažnije je da ovakav šampon sadrži hijaluron za kosu.

Takođe treba obratiti pažnju da prirodni šampon za oštećenu kožu ima ph 5,5 jer se na taj način čuva prirodna kiselost kože glave i povećava njena otpornost. 

Šta treba da sadrži najbolji prirodni šampon za kosu

Postoji zaista veliki broj sastojaka koji mogu da sadrže prirodni šamponi za kosu, ali oni koji su se izdvojili kao najbolji, jer na najbolji način pomažu u održavanju vaše kose zdravom, jesu sledeći :

Lavanda – lavanda vam može pomoći da vaša kosa brže raste. Mnogi ljudi gube kosu zbog medicinskog stanja zvanog alopecija. Alopecija je bolest koja uzrokuje da telo odbacuje svoje folikule dlake kao strane stvari. Lavanda je prirodni sastojak koji pomaže u lečenju ove bolesti i na najbolji i najprirodniji način vam osigurava brzi rast kose.

Istraživanje dermatologa u Škotskoj pokazalo je da 44 posto pacijenata sa alopecijom koji su testirani doživelo je novi rast kose, nakon što su nekoliko meseci koristili prirodni šampon za kosu koji sadrži lavandu.

Osim toga, lavanda pomaže kod peruti i regeneracije kose nakon farbanja, feniranja, kovrdžanja, i svojim sastojcima prirodno hrani i čisti kosu, a u isto vreme deluje i kod problematičnog temena glave u počecima psorijaze.

Ukoliko birate prirodni šampon za kosu sa lavandom, imaćete sledeće koristi :

 • daje osvežavajući cvetni i senzualan miris lavande
 • blagi šampon za kosu za redovnu upotrebu i korišćenje
 • formulisan sa čistim uljem lavande deluje kao antiseptik,  i veoma uspešno smiruje vlasište kose.
 • kožu temena ostavlja mekom i glatkom nakon pranja
 • koristi se za sve tipove kose

Ulje shea drveta – mnogi ljudi imaju problem sa rastom kose. Kad shvate da im kosa opada i da im jako sporo raste, mogu sebe dovesti u stanje depresije-

Kada se kosa zaustavi i uspori sa rastom, zdravlje i tekstura kose takođe je jako pogođena. Muškarci i žene,  podjednako su pogođeni ovom neprijatnom pojavom.

Tanka kosa, procvetali krajevi, osećaj da kosa opada brže nego ikada pre, i da nova kosa ne dolazi da preuzme mesto prethodne, opale kose, neki su znaci upozorenja da treba nešto da preduzmete oko vaše kose.

Osobe sa takvim reakcijama postaju vrlo zabrinute zbog njihove kose i koriste sve vrste biljnih šampona i proizvoda za kosu.

Nakon stalne upotrebe prirodnih šampona za kosu, koji u sebi sadrže ulje shea drveta, primećuju ponovni rast kose, i osmeh im se vraća na lice.

Razmislite o kupovini šampona za rast kose sa ovim uljem, ukoliko i vi imate sličan problem.

Kamilica – ako ste zabrinuti zbog gubitka kose,  kamilica je još jedan od sjajnih sastojaka koji treba da se nalazi u vašem prirodnom šamponu za kosu. Kamilica ima posebna svojstva koja mogu pomoći kod sprečavanja gubitka kose.

Kako koristiti šampon sa kamilicom?  Nanesite šampon na kosu i dobro utrljajte u kosu, a zatim lagano masirajte teme glave. Ponovite šampon dva puta. Nakon toga isperite mlakom vodom.

Kamilica daje živost i sjaj i prirodan izgled boje vaše kose. Ispiranje kose sa kamilicom može takođe biti od velike pomoći kod smanjenja ili daljeg sprečavanja gubitka kose.

Možete sami pripremiti kod kuće tretman od kamilice, koji vam sjajno može pomoći nakon korišćenja prirodnog šampona sa kamilicom.

Stavite vodu da se kuva. Kada bude gotova, prelijte preko pregršt cvetova kamilice. Neka stoji tako prekrivena oko 20 minuta. Procedite kamilicu. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pre upotrebe. Kamilicu možete čuvati nekoliko dana u frižideru, ako je dobro pokrivena.  

Nakon pranja kose, prelijte kamilicu preko celog temena glave i celom dužinom kose. Nemojte ispirati. Osušite kosu peškirom. U kombinaciji sa šamponom koji sadrži kamilicu, vaša kosa dobiće sjaj i može dobiti više živosti. Kamilica može takođe uticati na bilo kakvu upalu ili iritaciju temena glave.

Prirodni šampon za kosu od koprive

Kopriva – koren biljke se koristi u šamponima i utiče na  smanjenje gubitka kose. U novije vreme, koren biljke koprive je zaista dokazano da utiče na gubitak kose i uspešno ubrzava rast.

Gubitak kose može biti uzrokovan faktorima koji uključuju stres, starost, poremećaj štitne žlezde, trudnoću, neke lekove, dijabetes, lupus i gljivične infekcije. Jedan od najčešćih uzroka gubitka kose kod muškaraca i žena je hormonalna promena.

Hormonalne promene mogu dovesti do gubitka kose i za muškarce i za žene. Prema medicinskim novostima danas, metabolit poznat kao DHT, ili dihidrotestosteron, uglavnom je odgovoran za gubitak kose. DHT blokira vitalne hranljive stvari iz kose. Takođe se smanjuje folikul dlake, što na kraju dovodi do opadanja kose.

Zato bi trebalo da razmislite o korišćenju prirodnih šampona koji sadrže koprivu.

Kakao buter – Ukoliko vaš prirodni šampon za kosu sadrži kakao buter, imaćete veliki broj koristi za svoju kosu, i to :

 • Vlaži kosu na efikasan način
 • Sprečava gubitak kose zbog lomljenja
 • Jača kosu i koren dlake
 • Dodaje volumen i snagu za finu kosu
 • Uspešno nadoknađuje ulja izgubljena zbog hemijskih procesa
 • Popravlja oštećenu kosu
 • Može sprečiti sva dalja oštećenja kose

Kakao buter je popularan sastojak u prirodnim šamponima za kosu. Prednost kakao butera leži takođe u tome jer je prirodni omekšivač.

Hrani vašu kosu i daje joj sjaj. Prirodni šampon sa kakao buterom  može se koristiti kao efikasan tretman za finu i tanku kosu za dodavanje vlažnosti.

Međutim, prirodni šamponi nisu samo oni koji koriste biljke. Takvi šamponi su biljni šamponi. Prirodne materije ne moraju biti isključivo biljnog porekla. Tako se mogu naći:

 • proteini za kosu ( proteini svile, pšeničnih klica, pirinča, keratin, kolagen …)
 • hijaluronska kiselina za kosu
 • razne bio formule dobijene kombinovanjem sastojaka iz prirode

Kako se koriste prirodni šampon za kosu?

Prirodni šamponi za kosu se koristi veoma lako i bez nekih posebnih načina korišćenja. Jednostavno protresite bocu pre svake upotrebe i direktno nanesite na teme glave i kosu. Lagano masirajte kosu na trenutak ili više, a zatim dobro isperite.

Za najbolje rezultate koristite i  domaći balzam za ispiranje. Prirodni balzam je neophodan za obnovu pH vaše kose. Takođe će sačuvati kosu od osećaja masnoće  nakon korišćenja domaćih šampona.

Najbolji prirodni  šampon za kosu

Nezahvalno je govoriti o tome koji su šamponi najbolji. Najbolji su oni koji vama prijaju i odgovaraju. Možemo izdvojiti one koji su natraženiji i koji se najčešće spominju kao dobri. To su:

Vlasilan šamponi

Uspešna kombinacija A i B formule, specijalno dizajnirana da očisti kožu glave, umanji perut, spreči opadanje, regeneriše i ojača vlasi. Naizmenična upotreba oba ova šampona daje stopostotne uspehe u rešavanju gotovo svih problema sa kosom i kožom. 

Vlasilan šamponi obiluju bogatim prirodnim sastojcima koji nemaju konkurenciju. Nemaju sulfate, parabene i silikone. Mogu se poručiti samo online preko linka: www.ovotaris.com/vlasilan

Revlasin šampon

Revlasin šampon omogućava oporavak oštećene i suve kose. Vraća kosi sjaj, jačinu, otpornost, i hidrantnost. Pomaže u regenerisanju ispucalih krajeva i učestvuje u jačanju strukture dlake. Potpuno prirodna kombinacija aktivnih sastojaka. 

Ovaj prirodni šampon idealan je za oštećenu,suvu i ispucalu kosu. Sadrži hijaluron za kosu, prodew 500 ( specijalnu naprednu formulaciju prirodnih sastojaka koji oporavljaju strukturu dlake) , proetin pšeničnih kilica, ricinusovo i arganovo ulje, ekstrakt koprive.

Poručuje se samo online na sajtu: revlasin.com

Za više informacija