Izaberite stranicu

Ramska tvrdjava

Ramska tvdjava je sagrađena 1483. godine po nalogu sultana Bajazita II

Ramska tvrdjava

Slikovita srednjovekovna Ramska tvrđava sagrađena je 1483. godine po nalogu sultana Bajazita II – dede Sulejmana Veličanstvenog. Iz ovog perioda potiče legenda, po kojoj je sultan Bajazit II, obilazeći svoje vojnike, zastao da se odmori na brežuljku sa koga se pružao lep pogled na Dunav i suprotnu ugarsku stranu. Sedeći tako na prostirci – ihramu (kako glasi turski naziv za prostirku za molitve), on je zaspao. Kada se probudio osećao se kao preporođen. Posle je naredio da se na mestu njegovog ihrama sagradi tvrđava, koja je po ihramu i dobila ime.Saznajte višeRamska tvrđava ima pet kula povezanih moćnim bedemima. Građena je kao prvo tipično artiljerijsko utvrđenje u Srbiji. Ona poseduje 36 topovskih otvora, što govori o njenoj velikoj moći, a poređenja radi valja istaći da tvrđava Kalemegdan u Beogradu ima samo 22 otvora. Oni su raspoređeni na zidovima kula i bedema, tako da pokrivaju ceo krug oko tvrđave. Veliko je interesovanje turista za obilazak Dunavske lepotice, jer kako sami posetioci govore, ne postoji bolje mesto da razumemo srednjovekovne bitke nego da stojimo na samom bojištu!

Stojimo na samom bojištu ramske tvrdjave

Ramska tvrdjava

Najromantičnije mesto na svetu – Ramska tvdjava

Jedna od legendi kaže da je Romulov mlađi brat Rem, nakon svađe sa bratom, krenuo sa svojom suprugom Leticijom da potraži sebi najromantičnije mesto na svetu, kako bi tu nastavio svoj život. Danima su lutali, dok u smiraj dana nisu došli do visoke stene sa koje se pogled pružao na veliku, moćnu, a potpuno mirnu reku. Stena pod njima isijavala je jarko crvenom bojom, dok je reka poprimala ružičaste tonove.

Očaran prizorom, pogledao je svoju voljenu Leticiju, čije je lice bilo obasjano jakom svetlošću, a boja njene kose poprimila je intenzivne tonove. U njihovim očima su se ogledale sve te divne boje i oni su u isti mah odlučili – ovde ćemo napraviti dom. Po Remu naselje i danas nosi naziv Ram, a zalaske Sunca na ovom mestu „Nacionalna geografija“ proglasila je za jedne od najlepših u Evropi.

Bajkovita Ramska tvrdjava na rubu Balkana čuva magiju najlepših zalazaka sunca

Doživite Ramsku tvrđavu

Živopisni pogled na najlepšu Evropsku reku

Saznajte više

Romantične staze prekrivene bujnom vegetacijom koje vode kroz brda prepuna poljskim cvećem. Živopisni vidikovci koji gledaju na najlepšu Evropsku reku Dunav, i stenu na čijem je vrhu srednjovekovna tvrđava izdignuta iznad maglovite reke.

Mesto na kome su živeli, stvarali i ratovali Kelti, Rimljani, Sloveni, Otomani, Austrougari…