Izaberite stranicu

Selo Maleševo-Biljana Bežinarević

Selo Maleševo je naselje u Srbiji,opština Golubac u Braničevski okrug,prema saznanjima i verovanja starijih meštana selo Maleševo dobilo je naziv selo po Milošu Obiliću. postoji i njegovo kupatilo „MILOŠEVA KADA“ i dan danas stoji samo kada iskleksana u kamenu.Postoji legenda i o tome da je Milos Obilić pre odlaska na Kosovo u Boj obustavio izgradnju manastira Tumane i tamo sakrio svoje blago.Veruje se da su veći deo blaga odneli Turci a da je drugi deo zakopan negde u selu.Postoji mesto pod nazivom „Ajdučina“.

Tu su se u vreme Turske vladavine nad Srbijom u periodu od XIV do XIX veka skrivali hajduci i krili svoje blago koje su oteli od Turaka. To mesto se i dan danas tako naziva i ima dosta znatiželjnika iz sela i okoline koji znaju za tu priču i koji neumorno pokušavaju da nađu to blago.Na putu do manastira Tuman, postoji mesto koje se u narodu naziva “ Rasinsko groblje “ u blizini tog mesta, svake godine pri obrađivanju tih poljoprivrednih parcela, nalaze delove kostiju, za koje se veruje da su ljudskog porekla, jer po predanju tu je postojalo groblje naroda pod imenom Rasini po kome je i dobilo ime.Jako jedna interesantna prica ima o tome da na brdu prekriveno gustom šumom zivele VILE,koje su bile poput veštica, i kažu da bi ubile svakog ko bi kročio na njihovu teritoriju,danas taj deo šume je dobilo naziv „LEDINE“.

Selo Maleševo,slikano 12.06.2016

https://www.facebook.com/malesevositi/?ref=pages_you_manage

Miloš Obilić je najveći srpski junak od kad postoje Srbi i Srpstvo (nekad se pisalo Srbstvo!).
Miloš je rođen u selu Kobilje a imao je svoj dvorac u obližnjem selu Dvorište,istorijski događaj koji je predstavljao odraz našeg junaka Miloša Obilića bila je Kosovska bitka koja se odigrala 28.juna 1389 god.O Milošu Obiliću je napisano i ispevano više nego o bilo kom drugom Srbinu .

U čem je veličina ovog srpskog junaka nad junacima? Odgovor je: u održanoj reči!
On je dao svoju reč uoči bitke! I održao je!
Zašto je, upravo, on proglašen najvećim od najvećih junaka?
Da bismo odgovorili na poslednje pitanje, moramo znati

ko je bio na drugoj strani protiv koje je Miloš ustao i učinio junačko delo.

„Ja nevjera nikad nisam bio,
Nit` sam bio niti ću kad biti!
Nego, sjutra, mislim, na Kosovu,
Za hrišćansku vjeru poginuti!

Miloš je uoči Kosovske bitke (1389) bio optužen i pod sumnjom da će izdati srpskog kneza Lazara (u pesmama cara!), ali je Miloš, pred svima, dao zavet – zakletvu – položio svoju reč da će svojom rukom i mačem presuditi tuskom sultanu Muratu! „Sjutra jeste lijep Vidov danak,
Viđećemo u polju Kosovu
Ko je vjera, a ko je nevjera!“

https://www.londonwellnessacademyserbia.com

Za više informacija kontaktirajte nas turisticki centar u Golupcu:012638614