Izaberite stranicu

blederija

Vodopad Blederija – Kladovski smaragd

Blederija izvire na 190 mnv, teče na jugoistok i prima vode Sokolovice i Suvaje i kao Blederija nastavlja do spajanja sa Ravnom rekom, odakle se uliva u Dunav. Sam vodopad  je visine od oko 7 metara, koji se preko bigrene prečage obrušava u obliku vodene zavese u bigrenu kadu koja je formirala malo jezero tirkizno zelene boje.

blederija je dobro skriveno, ali kada se pronađe isplati se svaki trud, tako je i vodopad Blederija sakriven na 31km od Kladova, u oazi prirode i mira.

blederija

Put koji vodi do vodopada je uglavnom zemljan, ima poneka smernica do vodopada ali kada se do njega dodje, zastaje dah. Reka Blederija izvire na visini od 190m nadmorske visine i teče ka jugoistoku. Vodopad je visok oko 7m. Voda se nakon prelivanja preko bigrene prečage spušta u malo jezero smaragdne boje.

Pored velikog vodopada, postoji i jedan mali, kojeg leti nema zbog smanjenog kapaciteta vode ali ga u proleće uvek ima. Debljina bigra na samom njegovom odseku je 5-10 metara. Iznad vodopada, na oko 2 kilometara, nalaze se subtermalni izvori sa temperaturom oko 17ºc. Ovaj put je bio i precica rimskog puta iz Poreča, preko Miroča ka Dunavu, sve dok Trajan nije probio put kroz kazane.

Voda smaragdne boje čini ovaj vodopad posebnim i za mnoge turiste je još uvek skriveno blago, tako da u miru možete uživati u čarima vodopada,a malo hrabriji se mogu i osvežiti u reci, obzirom da je temperatura malo niža.

Ako dođete u letnjim danima, vrlo pogodna za kupanje i odmor može biti i plaža u Brzoj Palanci, koja se nalazi na putu od Kladova do Blederije. Čista i uređena plaža sa prelepim pogledom nudi turistima jedinstven užitak i zajedno sa obilaskom Blederijskog vodopada, čini dan nezaboravnim

kontakt osoba za prezentaciju naseg kraja