Izaberite stranicu

Srebrno jezero-srpsko more- Nataša Mirković

Srebrno jezero – raj za turiste

Srebrno jezero je veštačko jezero na desnoj obali Dunava i predstavlja njen nekadašnji rečni rukavac koji je danas zatvoren dvema branama. Nalazi se na području Braničevskog okruga u Istočnoj Srbiji, na 2 km od Velikog Gradišta, 33km od Požarevca, 110km od Beograda. Prosečne je širine 300m a prosečne dužine 14km. U suton, kada sunce zalazi iza Karpata, voda srebrnkasto svetluca i baca iskrice, tako je i dobilo ime Srebrno jezero.

Srebrno jezero-zalazak sunca
Srebrno jezero

Srebrno jezero-plaže

Plaže su travnate i šljunkovite, a ima i kupača koji vole da se osame na “divljim” betonskim sunčalištima. Šljunak je nasut po dnu par metara od obale, te je voda bistra i prijatne je temperature. Za mlađe i umešnije plivače napravljen je bazen u jezeru, za skakanje i vaterpolo.

Plaža, doduše bez palmi, živahna i šarolika. Restorani, dečja igrališta, kiosci sa kokicama i krofnicama, prodavnice, štandovi sa suvenirima, plivačkim pomagalima na naduvavanje, papučama za plažu i ostalim potrepštinama, u slučaju da nešto niste sobom poneli. A za što verniji doživljaj morskog ambijenta, potrudili su se vlasnici kafića, za ovo područje neobičnih naziva – Rimini, San Trope … pa sami birajte u čije ćete vode uploviti.

Akva park

Opuštanje, kupanje i zabava za najmlađe nude se i u akva parku, sa pet bazena i dva tobogana. Plaže, čista jezerska voda, zabava, dobra hrana, i raznovrsne sportske aktivnosti – čini se mnogo više od ponude prosečnog letovališta. Jedino nedostaje ta so u vodi. A ko uopšte voli da ga oči peckaju?

Akva park na Srebrnom jezeru
Srebrno jezero- Akva park

Kamp

Pored hotelskog i privatnog smeštaja, odvojen je prostor za ljubitelje kampovanja sa prikolicama i šatorima, a može se iznajmiti mesto i doterati sopstveni krov nad glavom. Kamp, smešten uz samu obalu, opremljen je sanitarnim čvorom i tuševima. Na drugoj strani jezera je marina sa privezištem za vlasnike jahti i jedrenjaka. Dolazak se mora najaviti. Da gostima na vodi ništa ne manjka, domaćini su obezbedili ražanj, roštilj i tanjiraču. Tek da ne zaborave da su u Srbiji. Istinski zaljubljenici u Dunav, oni bez sopstvenih plovila, mogu se takođe “ukotviti” u marini, na šlepu sa obnovljenim sobama i klimom. Pecanje iz kreveta i jutarnje razgibavanje u Dunavu, skokom sa pramca.