Izaberite stranicu

Strip

Bez obzira na svetsku popularnost koju dobija zahvaljujući holivudskim blokbasterima koji obaraju rekorde gledanosti, još uvek se može čuti kako je strip u Srbiji i zemljama regiona „umetnost na margini“.

Strip u Srbiji

Doduše, poslednjih nekoliko godina se situacija menja i ima sve više izdanja, i to aktuelnih, kao i izdavačkih kuća, a ako pitate te izdavače da u jednoj rečenici opišu scenu, kratko bi vam rekli – „uvek može bolje“.

Ali i u „umetnosti na margini“ postoji dodatna margina, nekako večno rezervisana za neafirmisane crtače i scenariste i njihove radove koji ne spadaju u domen mejnstrim stripa.

Na samom kraju vanrednog stanja, stanja, domaća strip scena je jednim izdanjem pokazala snagu.

strip

Kako bi njihove radove predstavili što široj publici, neafirmisani domaći autori i scenaristi okupili su se oko izdanja zanimljivog naslova i, barem u stripovskom svetu, provokativne naslovnice – Strip sa margine.

Miloš Simić, urednik ovog izdanja, kaže da je saradnja sa autorima bila laka, i da je bilo zadovoljstvo raditi na takvom projektu.

„Pre svega jer je to projekat koji će široj publici predstaviti stripove, talenat, priče i stil nepoznatih autora“, kaže Simić za BBC.

Šta nas očekuje na stranicama – strip na margini

Strip koji se vizuelno i narativno razlikuju, kako jedni od drugih, tako i od naslova koji se mogu naći u knjižarama i na kioscima.

Različitim stilovima pripovedanja i crtanja prikazan je veliki potencijal autora sa prostora bivše Jugoslavije. Strip scena.

Tu imamo realne teme i realistične crteže, ali karikaturalne koji oslikavaju izvitoperenu stvarnost koju proživljavaju sami autori“, kaže Simić.