Izaberite stranicu

Dzejn Ostin

Dzejn Ostin (engl. Jane AustenStiventon16. decembar 1775 — Vinčester18. jul 1817) je bila engleska književnica.

Dela Dzejn Ostin

Najpoznatiji citat ,ujedno najpoznatijeg dela Dzejn Ostin „Gordost i Predrasude“, glasi: „ Opste je poznata istina da je bogatom neozenjenom coveku,zena neophodna“ .“ Gordost i predrasude“ je takodje najcesce ekranizovano delo,ali sem njega je napisala i „Emu“, „Razum i Osecajnost“ , „Mansfild park“, „Nortengerska opatija“ delo koje je ujedno i objavljeno tek posle njene smrti i „Pod tudjim uticajem“ Za Dzejn kazu da je pripadala romantizmu,mada njena dela nisu tipicna dela tog doba.

Inace poznata cinjenica je da se nikad nije udavala,kao i da dok je pisala za zivota,knjige je izdavala anonimno. Takodje,bila je veoma obrazovana za ono doba,pogotovo kao zenska osoba. Doduse,kriticari vremenom nisu bili isuvise naklonjeni njenim delima,te postoje mnogo i negativnih komentara o njoj,jedan od njih je i Mark Tven,koji je rekao:  Džejn Ostin ? Ja ću ići toliko daleko i reći ću da je svaka biblioteka koja nema nijednu knjigu Džejn Ostin – dobra biblioteka, pa makar bila bez ijedne druge knjige!

Džejn Ostin danas

Danas se dela Džejn Ostin smatraju važnim delovima celokupnog korpusa engleske književnosti i čest su predmet naučne i kritičke obrade. Njeni romani se vrlo često, zabave radi, čitaju i van naučnih krugova. Danas postoje dva muzeja posvećena Džejn Ostin. „The Jane Austen Centre“ u Batu smešten je u „Georgian House“ u ulici Gej, nekoliko kućnih brojeva niže od broja 25 na kojem je Ostinova živela 1805. godine.

Filmografija

Snimljena su dva filma po delima Dzejn Ostin. „Gordost i Predrasuda“ i „Razum i Osecajnost“, kao i serija „Gordost i Predrasude“ . „Razum i Osecajnost“ je cak dobio oskara za najbolje adaptiran scenario.

Jane Austen, from A Memoir of Jane Austen (1870).jpg